Ik krijg regelmatig de vraag welke boot nu het best is om te huren voor een zeilles. Op deze site wil ik u een aantal tips aan de hand doen voor de huur van een zeilboot. Daarnaast kan ik u via deze site een aantal suggesties doen voor verhuurbedrijven waar u een zeilboot kunt huren.


Type zeilboot

Voor mensen die ik voor het eerst les nemen in een zeilboot adviseer ik om een ‘Valk’  of ‘BM’ te huren. Dit zijn makkelijk te bezeilen kielboten met een geringe diepgang. Dus daardoor geschikt op veel meren in Nederland.

Voor wat meer gevorderde zeilers kan ik een “Tirion’ of ‘Fox’ aanraden. Dit zijn weliswaar kielboten, maar met een sportief karakter en voorzien van een kajuit. Dergelijke boten zijn geschikt om een weekendje in te overnachten en bieden iets meer comfort dan een open zeilboot zoals een ‘Valk’ of ‘BM’.

Voor als u wat langer wilt verblijven op een zeilboot, of graag het IJsselmeer op wilt, kunt u beter voor een wat groter kajuitzeiljacht kiezen. Het is aan te bevelen al wat meer zeilervaring te hebben om plezierig op pad te gaan met een dergelijk schip. Er zijn heel veel typen kajuitjachten. Meest gebruikte merken door verhuurbedrijven zijn: Dehler, Jeneau, Bavaria. Qua vaareigenschappen komen de schepen redelijk overeen. het overgrote deel van de verhuurde schepen zijn van polyester. Dit maakt de schepen lichter en daardoor ook makkelijker te hanteren.


Extra uitrusting

Om veilig de watersport te bedrijven is het een must om een zwemvest of reddingsvest te dragen. Veel verhuurbedrijven leveren standaard een zwemvest/reddingsvest bij de verhuur van hun boot. Helaas zijn er enkele bedrijven die dit niet doen. Dus mijn tip is om hier expliciet navraag naar te doen.

Niet alle verhuurde zeilboten zijn standaard voorzien van een (buitenboord) motor. Tip is om deze wel te hebben bij een gehuurde boot. Het is geen must, maar het maakt het wel makkelijker om uit de haven te komen en terug te komen mocht de wind helemaal wegvallen. Dus informeer hier bij de verhuurder naar.


Kledingadvies

Niets is zo veranderlijk als het weer. Daarom is goede kleding meenemen niet onbelangrijk. Ook al is het een prachtige dag, ik heb altijd een warme trui en een jas bij me. Liefst een jas die waterdicht is. Dit voorkomt dat je het snel koud krijgt bij bijvoorbeeld een plotselinge regenbui.

Qua schoenen adviseer ik schoeisel dat voldoende grip geeft op gladde ondergronden. Dit is het makkelijkst te controleren door even met je hand over de zool van de schoen te wrijven en te voelen of je dan weerstand hebt. Gebruik geen noppen e.d. Deze geven juist geen grip op gladde ondergrond. Het gebruik van schoenen met zwarte zolen is af te raden. Zeker als de boot die je huurt een licht gekleurd dek heeft. De eventueel gemaakte strepen op het dek zijn moeilijk eruit te poetsen zelf.